Sla navigatie over.

10 jaar Koordinaat

Prehistorie (1997-2002)

De geschiedenis van elke volksstam heeft een prehistorie, en voor Koordinaat is dit de periode van 1997 tot 2000. We gaan dan nog door het leven als het Winakoor, en optredens staan vooral in het teken van universitaire gelegenheden: de lenteconcerten van de faculteitskring Wina, de Gouden Krijtjes, de plechtige promoties. Maar deelname aan het IXe Internationale Petr Eben-festival in Praag, en aan de provinciewedstrijden geven blijk van een ontluikende ambitie om méér te zijn dan een doordeweeks studentenkoortje.

Middeleeuwen (2002-2002)

Kerstmarkt in PraagHet Winterconcert in december 2000, het eerste concert in eigen beheer, is een eerste keerpunt. Het koor maakt zich langzaam los van zijn studenten-roots en wordt het Kamerkoor Koordinaat. Het eerste uniform wordt ingevoerd. Met deelname aan provinciale en andere koorwedstrijden, en de medewerking en medeorganisatie van de opvoering van Händels Messiah in maart 2002 smeedt Jan Van Hove zijn troepen en bereidt hij hen voor op een Nieuwe Tijd.

Renaissance (2002-2003)

In de nasleep van de Messiah-concerten sluiten verschillende nieuwe leden zich aan bij Koordinaat, maar ook verlaten een aantal oude getrouwen de groep. Koordinaat wordt herboren; de groep wordt omvangrijker, en meer structuur en organisatie dringen zich op. Koordinaat krijgt een bestuur en comités. Met de uitvoering van de Missa Passchalis van Erika Budai op een radiomis in augustus 2003 wordt de basis gelegd voor een speciale relatie die Koordinaat tot op vandaag met de componiste zal onderhouden.

Barok (2003-2004)

Het concert Een glas contrast, in maart 2003 is een ander belang keerpunt in de Koordinaat-geschiedenis. Het luidt het begin in van een periode waarin Koordinaat nieuwe uitdagingen aangaat, diversifieert en concerteert in samenwerking met verschillende andere koren. In amper een half jaar brengt Koordinaat Een Kerst Contrast, Noten na Kerstmis, Gospel's in the air en Lentekriebels. Deze periode kent haar hoogtepunt in de deelname aan het festival vokal.total.2004 in het Oostenrijkse Graz.

Verlichting (2004-2006)

Na enkele concertmomenten eind 2004 en begin 2005, met als hoogtepunt het aperitiefconcert Portie Nootjes, bereidt Koordinaat zich ondertussen langzaam maar zeker voor op haar grootste uitdaging, maar tevens grootste succes en absoluut hoogtepunt van haar tienjarig bestaan: een uitvoering van de requiems van Mozart en Salieri in november 2006. Tussendoor is er nog een poëtisch-muzikaal intermezzo met het meerkoren dubbelconcert Klinkende Medeklinkers in mei 2006.

Nieuwste tijd (2006-vandaag)

Met de periode na de requiems zijn we met Koordinaat in de hedendaagse tijd beland, met als hoogtepunt het Korenfestival Vlaanderen te Kontich, in april 2007, waar Koordinaat zowel de juryprijs, de publieksprijs als de prijs van korenorganisatie Koor&Stem in ontvangst mag nemen. In november 2007 blaast Koordinaat muzikaal 10 kaarsjes uit met haar concert Cuvée MCMXCVII, waarin de beste, mooiste en meest geliefde werken uit een decennium Koordinaat opnieuw gebracht worden.

© Koordinaat 1997 - 2021